Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp, kozmopolit yapısı ile dikkat çeken bir kenttir.
Kentin tek su kaynağı, Vardar Nehri’dir. Kent nehir kıyısına kuruludur. Bir dönem Osmanlı egemenliği altında olan kent, iki yakadan oluşmaktadır. Kentin bir yakasında Arnavutlar ve Müslümanlar, diğer yakasında ise Ortodoks Hristiyanları yaşamaktadır.
Etnik köken bakımından da kozmopolit yapıya sahip olan kentin büyük çoğunluğunu Makedonlar, Arnavutlar ve Türkler oluşturmaktadır.
Kentin büyük çoğunluğunu oluşturan Makedonlar, Üsküp için “Skopje” adını kullanmaktadırlar. Hatta zaman zaman isim konusu polemiklere bile neden olmaktadır. Birleşmiş Milletler (BM)’in 4 daimi üyesiyle Türkler ise Makedonya olarak tanımakta ısrarcı iken Yunanistan’ın baskılarından dolayı bir kesim ise “Eski Yugoslavya Makedonya Cumhuriyeti” olarak tanımaktadırlar. Ancak çoğu zaman Yunanistanlıların buraya giriş-çıkışları sorun olmaktadır.
Yıllardır Hristiyanlarla Müslümanların herhangi bir sorun yaşamadan hayatlarına devam ettikleri Üsküp’te iki farklı inanca ait kültürel değerleri görmek mümkündür.
Hristiyanlara ait yerler daha modern olmasına karşın, Müslümanlara ait yerler daha mütevazi ve sadelikten yana olmuştur. Kentin birçok yerinde Hristiyanlara ait kültürel değerleri görmek mümkündür. Kentin neredeyse her yerinden rahatlıkla görülen “Dev Haç” Hristiyanların kültürel varlıklarını simgelemektedir.
Türk Şairlerinden ünlü şair Yahya Kemal Beyatlı, Üsküp’te doğmuştur. Kent için “Fatih devrinin evliya mezarlığı” yakıştırması yapan Yahya Kemal Beyatlı’nın bunu söylemesindeki nedeni, çok sayıda evliyanın mezar ve türbesinin Üsküp’te olmasından kaynaklanmaktadır.
Başında da dediğimiz gibi Üsküp’ü Vardar Nehri iki yakaya ayırıyor. Nehir kıyısının iki tarafında da çok sayıda park ve eğlence alanı bulunuyor. Özellikle de Makedonların yaşadığı bölgede daha çok gece kulübü ve eğlence mekânı göze çarpmaktadır.