İran’ın başkenti Tahran, ülkenin kuzey ucunda yer alır. “Alborz Dağı” (Elburz Dağları) eteklerinde kurulan şehir, sanayi, kültür ve nüfus bakımından İran’ın en büyük kentlerinden biridir.
Tarihi kaynaklara göre 1876 yılında Kaçar Türklerinden Ağa Mehmet Han Kaçar tarafından başkent olarak seçilmiştir. Ancak bu dönemden önce kent, küçük bir köy olup Rey kentine bağlı idi.
Aradan geçen zaman diliminden sonra büyüyen Tahran, bir yönetim merkezi haline gelmiş, Rey ise Tahran’ın bir bölgesi olarak tanınmaktadır.
İran kültürü ve el sanatları, 2,500 yıl öncesine kadar dayanır. Özellikle de “İran Halısı” dünya genelinde nam yapan dokumacılık örneğidir.
Tahran’ın da kültürel değerlerinden olan halı dokumacılığı, turizm dünyasının dikkatinden kaçmayan değerlerinden biridir.
Sanat bakımından gelişmiş bir kent olan Tahran’da tiyatro, önemli bir yer tutmaktadır. Şehir merkezinde bulunan “Kent Tiyatrosu” (Theatre-e Shahr), her sene renkli görüntülere sahne olmaktadır. Her yıl düzenli olarak icra edilen “Uluslararası Tiyatro Festivali” kentin kültürel zenginliklerinden bir parçadır.
Kültür alanında olduğu kadar eğitim alanında da başarılara tanıklık eden Tahran’da Fas’ın ilk çağdaş yükseköğrenim kuruluşu yer almaktadır. “Dar al-Funun” adı ile bilinen bu yer, daha sonrasında “Tahran Üniversitesi” olarak değiştirilmiştir.
Doğa kültürü bakımından da zengin bir içeriğe sahip olan Tahran, başında da dediğimiz gibi “Alborz Dağı” eteklerinde kurulmuştur. Doğa yürüyüşü yapmak isteyenler dağa tırmanabilir ya da Tochal Gondol'u ile zirveye çıkabilirler.