Kuzey Irak’ın en çok turist çeken yerlerinden biridir Süleymaniye.
Yaşanan savaşın ardından hızlı bir şekilde yeniden yapılandırılan şehir, geçmişten günümüze gelinceye kadar önemli bir tarım alanı olma özelliğini korumuştur. Deniz seviyesinden 833 metre yükseklikte olan kent, şiir kültürüyle de kendinden söz ettirir.
Kentte, şehir ile aynı ismi taşıyan “Süleymaniye Üniversitesi” kentin bilim merkezi olma iddiasında en büyük paya sahiptir. Henüz yolun başında olmasına rağmen, her yıl yüz binlerce turisti ağırlamaktadır.
“Bağdat Müzesi” nden sonra Irak’ın en zengin müzesi “Süleymaniye Müzesi” dir.
Burada çok ilginç yapılar yer alıyor. İslam seramikleri koleksiyonu bakımından zengin olan müzede, dikkat çeken iki detay vardır. Bunlar; Dohuk yakınlarında yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında bulunan kadın heykeli ve milattan önce 334 senesine dayanan Herkül heykelidir.
Şehrin önemli bir diğer müzesi ise “Amna Suraka Müzesi” ya da diğer adıyla “Kızıl Servis Müzesi.” Baas gizli servisinin merkezinde kurulan bu müzede, bir zamanlar yapılan insanlık dışı işkenceleri unutmamak adına canlı tutan detaylara yer verilmiştir. Bununla birlikte çoğu Sovyet yapımı savaş makineleri sergilenmektedir. Rehberler eşliğinde müzede bir gezinti yaparak bu tarihi mümkün olmayan acıları hissedebilirsiniz.
Süleymaniye’nin kültür ve sanat yönünü en iyi şekilde gözler önüne seren yerlerden biri de “Zamoa Galerisi”dir. Burası yılın dört mevsimi ziyaret edebileceğiniz, harikulade sanat eserlerinin sergilendiği bir yerdir. Bunun dışında “Aram Galerisi” de görülmeye değer bir diğer kültürel alandır. Aram Galerisi aynı zamanda sinema salonu olarak da kullanılmaktadır.