Fars yönetim bölgesinin merkezi olan Şiraz, 4 bin yıldan bu yana ayakta kalmayı başarmış, zaman zaman yıkılmış ancak yeniden yapılanmaları sayesinde kısa sürede kendini toplamayı başarmıştır.
Tahran’dan 919 km. uzağında kurulan şehir, şair ve şiirleriyle önemli bir kenttir. Adı, kurulduğu günden bu yana hiç değiştirilmemiş.
Yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında bulunan antik Persepolis kent kalıntıları arasında yer alan yazıtlarda da “Şiraz” olarak geçmektedir. Kentin önemli kültürel değerlerine sahip Hafız ve Sadi adlarındaki şairleri, kentin önemli isimlerindendir.
Dört mevsimin yaşandığı Şiraz’a dilediğiniz her vakit gidebilir, kültürel güzelliklerini ve gezilecek yerlerini değerlendirebilirsiniz.
2500 yıllık bir geçmişe sahip olan “Antik yerleşim Persepolis” şehrin kültürel değerlerinden en önemlisidir.
Tarih kaynaklarında yer aldığına göre Persepolis, Büyük İskender tarafından yıkılmıştır. Kalıntıları günümüze kadar ulaşabilmiş bu yeri, kültürel anlamda ilk ziyaret sırasına almanızı öneriyoruz.
Geçmişi 1000 yıl öncesine dayanan ve Kerim Han tarafından yaptırılan “Dervaz-e Kur’an”, kültürel destinasyonun bir parçasıdır. Şiraz girişinde yer alan bu süslü kapı, dilimizde “Kur’an Kapısı” manasına geliyor. Kapıdan girişte üst katta, Kur’an-ı Kerim’den parçalar yer alıyor. Geleneksel bir inanışa göre; bu kapının altından geçerek Şiraz’a giren yolcu güvende olur. 1950’li yıllarda yıkılmaya yüz tutan kapı, bir tüccarın desteği ile yeniden yapılmıştır.
Başında da dediğimiz gibi İran kültürü ve sanatı, dünya genelinde bilinen bir şeydir. Bunu, her alanda görmek mümkündür. Şehrin önemli ve İran camilerinden ayrı bir özelliği ile dikkat çeken camilerinden biri olan “Vekil Camii,” görülmesi gereken en güzel yerlerden biridir.
İran camilerinin genelinde görülen, dört eyvanlı özellik, bu camide yerini iki avluya bırakmıştır. Çiçek desenli çinilerin çoğu Kaçar döneminde yapılmıştır. Caminin kitabesinde yer alan bilgilere göre caminin yapım tarihi 1773 olarak görülüyor. Kubbe ile örtülü olan caminin kubbesi de oldukça dikkat çekicidir. 48 sütun üzerine oturtulmuş kubbesini taşıyan sütunların hepsi tek parça kesme taşlardan yapılmıştır.
14. yüzyıla dayanan geçmişi ile şehrin en önemli yerlerinden biri ve kültürel zenginliklerinden biri olarak duran “Şah-e Çerağ Türbesi” Şiraz’ın görülmeye değer yerlerinden biridir. Türkçe karşılığı “Işıkların Şahı” olan bu türbe, Şiilerin 12 imamından 835 yılında Şiraz’da şehit edilen İmam Rıza’nın kardeşi Seyid Emir Ahmed’e aittir.
Günün her saati kalabalık olan türbeye kadın ve erkekler ayrı kapıdan giriş yapmaktadırlar. Kadınlar, türbe ziyaretine giderken “çadoor” adı verilen çarşafı giymek zorundadırlar. Yanınca çarşaf olmayan kadınlara, girişte emanet olarak verilmektedir.