Güneydoğu Anadolu bölgesinin tarihi olarak en eski şehirlerinden biri de Şanlıurfa’dır. M.Ö. 7000 yıllarına dayanan bir geçmişe sahip olan şehir, Suriye ile 789 km. sınırı vardır. Nüfus bakımından Türkiye’nin 9. Büyük şehri, yüzölçümü bakımından ise 7. Büyük şehri olan Şanlıurfa, halk arasında “Peygamberler şehri” olarak adlandırılır. Hz. İbrahim’in doğduğu, Hz. Eyüp’ün yaşadığı şehirden, tarih boyunca birçok peygamber gelip geçmiştir. İsa Peygamber Şanlıurfa için “Kutsal şehir” demiştir. Geçmişinden günümüzde birçok medeniyet ve uygarlığı barındıran kent, gezilecek yerlerini de tarihi alanlar olarak belirliyor.
Şanlıurfa, tarihçilerin anlatımlarına göre Hz. Nuh’un tufandan sonra kurduğu 18 şehirden biridir. Bölgenin en uzun tarihli kenti olarak ön plana çıkan şehir, günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaparak gelmiştir. Doğu ile Batı arasında bir köprü görevi görmesi, hiç şüphesiz uygarlıkların şehri ele geçirmek istemelerinde büyük bir etken olmuştur. Tarihi boyunca; Sümer, Babil, Ebla, Akkad, Hitit, Arami, Asur, Pers, Roma ve Bizans imparatorlukları gibi tarihe adını yazdıran isimlere ev sahipliği yapan kentin hangi taşını kaldırırsanız kaldırın bir medeniyetin izlerine rastlarsınız.
Şehrin kesin olarak hangi dönemlerden günümüze geldiği bilinmemektedir. Ancak yapılan arkeolojik kazı çalışmalarından elde edilen veriler, şehrin M.Ö. 9500'e kadar uzandığını göstermektedir. Balıklı Göl’ün kuzeyinde yapılan çalışmalar bunu gösterirken Göbeklitepe Höyüğü, MÖ 11000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Göbeklitepe Höyüğü’nde dünyanın bilinen en eski mabedi bulunmaktadır.
Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, 1094 yılında Anadolu Selçuklarının hakimiyeti altına girmiş, 1098'de Haçlı Edessa Kontluğu kurulmuş ve daha sonra sırasıyla Eyyubiler, Memluklular, Karakoyunlular, Timurlular Devleti, Akkoyunlular, Safevilerin egemenliği altına girmiştir.
Dönemin uzun soluklu yönlerine tanıklık eden Şanlıurfa, Safevilerin egemenliğinden sonra 1516 yılında Yavuz Sultan Selim’in mercidâbık savaşında memlüklüleri yenmesiyle birlikte şehir Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir.
Yöresel geziler, kültürel değerler, tarihi miraslar ve doğal güzellikler bakımından Güneydoğu Anadolu bölgesinin en eski şehri olarak adlandırılan Şanlıurfa, turistik yerleriyle misafirlerini kendine hayran bırakan bir şehirdir.