Turizm dünyasında önemli bir yere sahip olan Nevşehir, İç Anadolu bölgesinde yer alır. M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan tarihi ile kültürel anlamda farklı zenginlikleri günümüze kadar taşımayı başaran şehirde geçmişten günümüze kadar pek çok imparatorluk gelip geçmiştir. Hitit İmparatorluğu ile yerleşim yeri olmaya başlayan Nevşehir, bu dönemden sonra Persler, Asurlular, Roma İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altında kalmıştır. UNESCO (Dünya Mirasları Listesi)’da yer alan “Kapadokya” da bu şehrimiz de yer almaktadır.
İç Anadolu bölgesinde yer alan Nevşehir’in ilk yerleşimcilerinin Hititler olduğu kaynaklarda yer almaktadır. Hititler yerleşim yerine geldiklerinde buraya “Nissa” adını vermişlerdir. Şehir, kurulduğu ilk günden itibaren bir ticaret ve geçiş güzergahı olarak işlev gördüğü için medeniyetlerin gözdesi haline gelmiş ve şehri ele geçirme mücadelesi başlamıştır. Hititlerden sonra bölgeye hakimiyet kuran Frigler ve Lidyalılar bölgeye hakimiyet kurarak Hititleri buradan çıkartmışlar. M.Ö 1150 yılında Hitit İmparatorluğu’nun dağılması üzerine Nevşehir Asurların egemenliğine girmiş, “Kapadokya” olarak tanınan bölge, Asurlularca “Katputuka” olarak anılmıştır.
Nevşehir, coğrafi konumu nedeniyle her dönem medeniyetlerin gözde yerleşim yeri haline gelmeyi başarmıştır. M.Ö. 7. Yüzyıla gelindiğinde Anadolu’nun heryeri gibi Nevşehir de Pers İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girdi. Bu dönemi takip eden süreçte, M.Ö 3. Yüzyılda Anadolu egemenliği Büyük İskender’e bıraktı, Nevşehir de bu dönem Makedonya Krallığı’nın himayesine girdi.
Büyük İskender’in ölümü üzerine Anadolu’ya hakim olan Roma İmparatorluğu, M.S 395 yılına kadar bölgenin idaresini elinde tutmayı başardı, imparatorluğun ikiye bölünmesinden sonra Nevşehir, doğudan İran-Sasani ve güneyden Arap-İslam akınlarına maruz kaldı. Bir süre devam eden gerginlik, Anadolu’ya gelen Selçuklarla birlikte durulmaya başladı. Malazgirt Meydan Muharabesi’nde ele geçirilen Nevşehir için Kutalmışoğlu Süleyman Şah “Muşkara” adını verdi.
Nevşehir, geniş bir tarihe tanıklık ederek, Selçuklardan sonra beyliklerin egemenliğine girmiş ve nihayetinde 14. Yüzyılda Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girmiştir. Osmanlı egemenliğine girdiğinde 10-12 hanelik olan Muşkara, Damat Ferit Paşa tarafından imar edilerek genişletilerek yeni şehir anlamında gelen “Nevşehir” adını verdi. Cumhuriyet dönemine kadar (1954) Niğde’ye bağlı olan Nevşehir, bu dönemde çıkartılan yasa ile il statüsüne yükseltildi.
Geniş bir tarihi ve her döneminde önemli bir yer olarak kendini gösteren Nevşehir, ilginç yüzey şekilleri, tarihi alanları ve doğal güzellikleri ile günümüz turizm dünyasına ışık tutan yerlerden biridir. Her yıl binlerce turistin gelip gördükleri şehir, gezilecek yerleri ile kendinden söz ettirmektedir.