Eski adı Yesrib olan Medine, Suudi Arabistan’ın en büyük dördüncü kentidir. İslam tarihinin önemli bir şehri olması, günümüze taşınan değerlerinde oldukça etkilidir. 622 yılında Hz. Muhammed’in Medine’ye göç etmesinden sonra adı değiştirilerek “Medine tül Münevvere” (Aydınlanmış şehir) olmuştur. Tarih boyunca farklı isimlerle anılan şehir; Medirra, Medirke, Meddiyne, Mezzine gibi isimlerle de anılmıştır.
“Peygamberler Şehri” Medine, hac döneminde bir hayli yoğun insan trafiğine tanıklık eder. Tabi hac mevsimi dışında umre yapmak isteyenlerin de akın etmesi, kenti yılın 365 gün hareketli olmasını etkilemektedir. 1517 yılından itibaren uzun dönem Osmanlının egemenliği altında kalan Medine’de II. Abdülhamit döneminde İstanbul-Medine demiryolu inşa edilmiş ve iki şehir arasındaki mesafe 3 güne düşürülmüştür. II. Dünya savaşı sonrasında Osmanlı egemenliğinden çıkan Medine, İbn Suud ailesi tarafından yönetilmeye başlayarak Suudi Arabistan topraklarına dahil edilmiştir.
İslam döneminin en önemli kentlerinden olan Medine’de İslam’ın ilk döneminden itibaren büyük anlamda kültürel yatırımlar yapılmıştır. Birçok yapı bu dönemden kalmıştır. 2006 yılında Suudi yönetimi tarafından başlatılan “Knowledge Economic City of Medina” ile kentin daha modern bir yer haline dönüştürülmesi planlanıyor.