Pakistan’ın kuzeydoğusunda yer alan Pencap Eyaleti'nin yönetim merkezi olan Lahor, ülkenin en büyük ikinci kentidir.
Kent toprakları oldukça verimli olduğu için tarım bakımından ülkeye ekonomik anlamda büyük katkılar sunmaktadır. Bin yıllık bir geçmişe sahip olan Lahor, siyasal, ekonomik ve kültürel açıdan ülke ve Pencap Eyaleti’ne en büyük katıları sağlayan kenttir.
Britanya döneminde altın çağını yaşayan Lahor’da günümüzde de bu dönemden kalma yapıtların izlerini görmek mümkündür.
Bu güzelim tarihi yapılardan biri “Pencap Üniversitesi”nin kampüsünde yer alıyor. 1882 yılında inşa edilen üniversite Pakistan’ın en eski üniversitesi olmasıyla dikkat çekicidir. 1874 yılında yapılan “Lahore Yüksek Mahkeme binası” 1892’de yapılmış “Büyük Postane” de yine Britanya imparatorluğu döneminden kalma tarihi kültürel varlıklardan biridir.
1864 yılında inşa edilen “Lahore Müzesi” kentin geçmişini ve bugününü tanımak adına gezilmesi gereken en önemli yerlerinden biridir. Müzede; budist sanatın, Gandahar döneminin, İslam eserlerinin, kaligrafi ve el yazması örneklerin, silahların dönem giysilerinin ve takılarının sergilendiği bir sergi alanı bulunuyor.
Bir arada gezip mimari özelliklerine hayran kalacağınız Altın Camii ya da Sunehri Mescidi, Keşmir Pazarı, Lahor’un kültürel değerlerinden en önemlileridir. 1753 yılında yapılan “Altın Camii” adını üzeri örtülen 3 altın kubbesinden alıyor. Bir de yanlarında uzanan 54 metre yüksekliğindeki minareleri de dikkat çekicidir. Yapımı 5 yıl süren “İnci Camii” ya da Urducadaki adı ile “Moti Mescidi” 1635 yılında yapılmış. Mermer mimarisi ile dikkat çeken cami, Lahor’un önemli kültürel varlıklarından bir diğeridir.
Kent, kültürel varlıklarıyla zengin olduğu kadar, eğlence alanları ve parklarıyla da zengindir. Kentin merkezinde yer alan 1874 yapımlı “Hayvanat Bahçesi” kesinlikle görülmeye değer yerlerden biridir. Hayvanat bahçesinin girişinde yer alan “Shahrah-e-Quaid-e-Azam Alışveriş Merkezi” buranın daha çok uğrak bir yer haline gelmesinde büyük bir etkendir.
Kentin gezilecek bir diğer tarihsel mirası “Hiran Minar.” Türkçesiyle “Ceylan Minare.” Burası Şah Cihan tarafından çok sevdiği evcil ceylanının anısına yaptırılmış. Bir dönem burası avcıların ceylan gözetlemek için kullandıkları bir yerdi. Şimdilerde ise tarihsel bir güzellik olarak misafirlerini ağırlıyor.
Lahor Endüstri ve Ticaret Odası’nın hemen karşısında bulunan “Cinnah Bağı” ya da eski adı ile “Lawrence Bahçeleri” kentin görülesi en güzel doğal alanlarından ve kültürel varlıklarından biridir.