Ege bölgesinin İç Batı Anadolu kısmında kalan Kütahya, en çok da tarihi geçmişi ile göze çarpar. Tarih kaynaklarının verdikleri bilgilere göre; Kütahya’ya ilk yerleşim Hititler döneminde olmuştur. Bu dönemden sonra farklı medeniyet ve uygarlıkların egemenlik kurduğu şehirde; Tarihi Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyanoğluları ve Osmanlı İmparatorlukları hüküm sürmüştür. Yapılan arkeolojik kazı çalışmalarından elde edilen buluntular da bu gerçeği en iyi şekilde yansıtmaktadır.
Tarihi hakkında net bilgiler bulunmayan Kütahya’nın M.Ö 3000 yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir. Kaynaklarda yer alan bilgilere göre şehrin ismi, antik çağlarda “Kotiaeon”, “Cotiaeum” ve “Koti” şeklinde anılmıştır.
Kütahya’nın ilk yerleşimcilerinin Frigler olduğu bildirilmektedir. Bu dönem M.Ö 1200’lere dayanmaktadır. Bildirildiğine göre Frigler Anadolu’ya gelerek Hitit İmparatorluğu’nun topraklarına girmişler ve devlet olarak örgütlenmişlerdir.
Önemli medeniyetlere tanıklık eden Kütahya, Friglerden sonra M.Ö 676 yılında Kimmerler bölgeye gelerek Frigya Kralı III. Midas'ı bozguna uğratmışlar ve bölgenin yeni sahibi olarak Kütahya’yı egemenlikleri altına almışlardır.
Kimmerlerden sonra egemenliği Lidyalılar ele almış M.Ö 546 yılında Persler Lidyalıları bozguna uğratarak yönetime geçmişlerdir. Bundan sonraki dönemde ise Pers Krallığını bozguna uğratan Büyük İskender bölgeye hakim olmuş, M.Ö 323 yılında Büyük İskender’in ölümünden sonra bölge Kütahya ve çevresi komutanlarından Antigonos'un egemenliği altına girmiştir.
Tarihin uzun dönemlerine ev sahipliği yapan Kütahya, Antigonos’tan sonra Roma yönetimine girmiş ve piskoposluk merkezi olmuştur. 1071 yılında Bizans İmparatoru Romanus Diogenes Alp Arslan’a yenilmiş ve gözleri kör edilerek Kütahya’ya getirilmiştir. Bu dönemden sonra 1078'de Anadolu Selçuklu Devletini kuran Kutalmışoğlu Süleyman Şah Kütahya'yı fethederek topraklarına dahil etmiştir.
1381 yılına kadar çeşitli beyliklerin egemenliği altında kalan Kütahya, bu tarihten sonra Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girmiştir.
Tarihi ve kültürü ile göz dolduran şehir Kütahya, farklı izlerin görüldüğü bir kenttir. Turizm dünyasınca bilinen ve ziyaret edilen yerleri ve doğa harikası noktaları ile Kütahya, gezilesi bir şehirdir.