Rusya’nın eski yerleşim yerlerinden biri olan Kazan, 1005 yılında kurulmuş bir şehirdir. Şehir, kozmopolit yaşamı ile dikkat çektiği kadar etnik köken bakımından da dikkat çekici bir yerleşim yeridir. Halkın yüzde 52’si Tatar, yüzde 38’i Rus, yüzde 2’si Çuvaş ve yüzde 1’i de Ukrayna kökenli olan Kazan, Rusya’da İslam merkezi olarak bilinmektedir. Nitekim kentteki cami, Avrupa’nın en büyük camisi olarak 2005 yılında ibadete açıldı. Tabi sadece camiler değil, Ortodoks kilisesi de Kazan şehrinin dikkat çekici yapılarından biridir. Kurulduğu dönemde Altın Orda hanlarının baş şehri olan kent, 2005 yılında bininci yaşını kutladı. Kutlamalar için kentin dört bir yanı yenilenmişti. Sovyet döneminin mimarisi olarak ön plana çıkan dev bloklar, Kazan’ın en dikkat çekici mimari eserleridir.
1000 yıldan daha fazla bir geçmişe sahip olan Kazan, Tataristan için simge durumunda bir kenttir. Kent hakkında geniş bilgiler edinildiğinde, Tatarların kentte bıraktıkları miraslar, bu durumu en iyi şekilde ifade ediyor. Türk boylarından Kıpçaklar ve Bulgarların kurduğu şehir olarak tarihçiler tarafından anlatılan Kazan kenti, mimari yapısı ile kültürel değerleri bir arada tutan bir yerleşim yeridir.
1923 yılında İslam’ın Kazan topraklarına girişini kutlayan Tatarlar, o yıllarda Bolşevik Partisi’nin baskınları altında değillerdi. Hatta Bolşevik Partisi, o dönemlerde Tatarlara ihtiyaç duyabileceği ihtimali yüzünden Tatarlara iyi davranmakta idi. ancak bağımsızlık mücadelesine girildikten sonra aynı şeyleri söylemek mümkün değil.
Kazanlı düşünürler, Rus siyasetinin önemli bir yerini tutarlar. Öyle ki Rusya’daki tüm Müslümanların siyasi ve kültürel liderliğini üstlendiler. Şüphesiz bunun en büyük etkisi Moskova ve Petersburg üniversitelerinden sonra en büyük üniversitenin Kazan Üniversitesi olmasındandır.
Rus kültürü etkisi altında olan Kazan, eğlence noktasında hareketli bir kenttir. Kentin merkez caddesi Bauman üzerinde pek çok gece kulübü ve eğlence merkezi yer almaktadır.