Kayseri; İç Anadolu bölgesinde kalan tarihi geçmişi M.Ö. 4000 yıllarına kadar uzanan bir şehirdir. Orta Anadolu’nun en önemli ticaret merkezi olan kent, tarihi geçmişinde önemli bir kent olduğu gibi günümüzde de bölgenin önemli noktalarından biridir. Ticaretin ön planda olduğu Kayseri’de tarım da yine halkın refahını oluşturan kaynağıdır. Yapılan yeni yatırımlar neticesinde, mobilya sektörüne öncülük yapan bir konuma sahip olan Kayseri, tüm bunların yanında bir de doğal güzellikleriyle incelenmeye değer şehirlerimizden biridir.
Kayseri, yukarıda da kısaca zikrettiğimiz gibi uzun tarihi olan bir şehirdir. Tarihçilerin aktardıklarına göre dünyanın en eski şehirlerinden biridir Kayseri. Bugünkü merkezin 22 km. uzağında kurulan Hitit şehri Kültepe (Kaniş) ilk yerleşim yeridir. Tarihte farklıisimlerle anılarak günümüze kadar ulaşan Kayseri, Asurlar döneminde “Kanisti”, sonra Frig dilinde Zeus anlamına gelen “Mazaka” isimleriyle anılmıştır.
Şehir, önemli medeniyetlere ev sahipliği yaparak günümüze kadar ulaşmış ve tarihin önemli uygarlıklarına tanıklık etmiştir. Asurlardan sonra bölgeye Persler gelmiş (M.Ö 6. Yüzyıl), tarih M.Ö 380 yıllarını gösterdiğinde Kapadokya Krallığı’nın merkezi konumuna yükselmiştir. Tarihin sayfaları çevrildikçe Kayseri’nin önemi daha da artmış, M.Ö. 380 - M.S. 17 yılları arasında Kapadokya Krallığı'nın başkenti haline gelmiştir. Bu dönemi Romalılar takip etmiş, imparatorluğun ikiye bölünmesiyle birlikte Kayseri Bizans İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir.
İslam orduları tarafından bölgeye 690, 726, 729 ve 732 yılları arasında (Emeviler) seferler düzenlense de Kayseri, Bizanslıların egemenliği altında kalmıştır.
1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nden birkaç yıl önce bölge Selçukların hakimiyeti altına girmiş, Selçuklar yönetimi İlhanlılar, Eratnaoğulları, Karamanoğulları ve Dulkadiroğulları gibi isimlere bırakmışlardır. Bölgeye Osmanlı Devleti’nin hakimiyet kurmasından sonra Kayseri de Osmanlı topraklarına dahil edilerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Kayseri’nin uzun soluklu tarihinin günümüzde getirdiği yapıtları, kültürel mirasları, tarihi yerleri ve doğal güzellikleri, yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekiyor. Her sene şehre dışarıdan gelen çok sayıda turist, şehrin mükemmel dokusunu ve geçmiş dönemden kalma yerlerini ziyaret etmektedir.