Türkiye’nin 11. Büyük kenti olan Kahramanmaraş, 1973 yılına kadar “Maraş” ismi ile anılırken, bağımsızlık savaşında gösterdiği cesaret ve kahramanlığından dolayı “Kahraman” ekini alarak resmiyete “Kahramanmaraş” olarak geçmiştir. 14,327 kilometrekare büyüklüğüne sahip olan kent, Doğu Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin kesiştiği nokta üzerinde yer almaktadır.
Tarihi geçmişi uzun bir dönem öncesine dayanan kentte birçok tarihi yapıt, eser ve turistik yer bulunmaktadır. Kendinden söz ettirirken “Maraş dondurması” lezzeti ile övgüyle bahsedilir. Özellikle de Avrupa’dan gelen turistlerin çok daha dikkatini çeken bu lezzet, ülkemizin hemen hemen her kentinde bilinen bir lezzet haline gelmiştir.
2000 yıllık tarihi geçmişe sahip olduğu yazılı kaynaklarda yer alan Kahramanmaraş, adını Hitit Komutanı “Maraj”dan almaktadır. Yazılı kaynaklara göre 2 bin yıl öncesine dayanan bir geçmişi olduğu bilinse de yapılan arkeolojik kazı çalışmaları ve araştırmalar neticesinde şehrin geçmişinin 7000 yıl öncesine dayandığı tespit edilmiştir.
Maraş adının Hitit komutanı Maraj’dan alındığını doğrulayan kaynak, Asurlar döneminden kalma Boğazköy metinlerinde yer almaktadır. Burada şehrin adı “Maraş” olarak kayıt edilmiştir. Şehir, önemli medeniyetlere tanıklık ederek günümüze kadar gelmiştir. Hititler döneminden sonra Geç Hititler devrini yaşayan şehir, bu dönemlerde “Gurgum” adı ile anılmıştır. Tarihin farklı sayfaları çevrildiğinde şehrin farklı medeniyetlerin egemenliği altına girdiği ve adının farklı şekilde anıldığı görülmektedir. Geç Hitit döneminden sonra bölgeyi ele geçiren Roma İmparatorluğu, Gaius Caesar Germanicus (Caligula) onuruna şehrin adı “Germanicia” olarak anılmış, Bizans döneminde de aynı isim kullanılmıştır fakat şehri Müslümanlar ele geçirince şehrin adı yeniden “Maraj” olarak anılmaya başlamıştır.
Kahramanmaraş’ın uzun soluklu tarihine tanıklık eden bir diğer detay Eski Şark Eserleri Müzesi’nde sergilenen “Maraş Aslanı”dır. Bazalt kullanılarak yapılan heykel, Maraş için önemli bir niteliğe sahiptir. Üzerinde Hitit hiyeroglifi ile yazılmış uzunca bir metin bulunmaktadır. Bu da heykelin Hititler döneminden kalma bir eser olduğunu göstermektedir.
Hititler, Asurlar, Romalılar, Büyük Roma İmparatorluğu, Selçuklar ve Osmanlılar gibi önemli devletlere tanıklık ederek günümüze ulaşan Kahramanmarai, tüm bu dönemlerin izlerini üzerinde barındırır ve günümüz turizm dünyasına sunar. Bunların yanında sahip olduğu doğal güzellikler de Maraş’ı görülmeye değer kılan yönlerdir.