Asya ve Afrika kıtalarının birleştiği noktada Ortadoğu’da yer alan İsrail, batısında Akdeniz, kuzeyinde Lübnan, doğusunda Ürdün ve güneyinde Kızıldeniz ile çevirili bir ülkedir.
Nüfusun neredeyse tamamının Yahudi olduğu tek Yahudi devletidir. Başkent meclis kararına göre, ülke yönetiminin gerçekleştiği Kudüs’tür. İsrail ve Filistin tarafından başkent olarak nitelendirilen Kudüs, tartışmalı durumlara yol açmış ve BM, başkentin Kudüs olmasını reddetmiştir.
Dış dünyaya çok fazla açık olmayan İsrail devleti Doğu Akdeniz kıyısında ve Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Dolayısıyla ülkede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Ekonomi ise ülkede teknolojik araç üretimi, tarım, sanayi ve elmas işletmeciliğine dayandırılmıştır. Turizm de ülkenin bir başka gelir kaynağıdır. Dünyanın teknoloji alanında en hızlı gelişen ülkesi olarak kabul edilen İsrail’de Intel, IBM, Motorola, Google gibi firmaların Ar-Ge merkezleri bulunmaktadır. İsrail’in firmaları NASDAQ Endeksinde en çok işlem gören firmalar arasında ABD ve Kanada’dan sonra 3. Sırada gelmektedir.
İsrail’in 9 milyona yaklaşan nüfusunun 6 milyona aşkını Yahudi topluluklarından oluşmakta geri kalan nüfus ise Araplardan oluşmaktadır. Ülkede iki ayrı dil konuşulmaktadır İbranice ve Arapça ülkenin resmi dilleridir. İngilizceye’ de pek çok ülkede olduğu gibi İsrail’de de önem verilmekte, okullarda eğitimler ve TV programları İngilizce olarak da sunulmaktadır. Devletin resmi bir dini olmamasına rağmen devlet tanımlamasında ‘’Yahudi ve Demokratik’’ terimleri yer alır.
İsrail’in dünyada üzerinde etkili büyük çaplı bir ülke ancak yüzölçümü olarak oldukça küçük bir alan üzerine kurulu bir ülke olduğunu belirtmekte fayda var. Ülkenin doğusu ile batısı arasındaki uzaklık oldukça kısayken, kuzeyi ve güneyi arasında çok büyük bir mesafe olduğunu söylemek yanlış olur.
İsrail’de kültür çeşitliliği, ülke nüfusunun çeşitliliğinden gelmekte ve dünyanın her tarafından ülkeye göç eden toplulukların kültürel geçmişleriyle şekillenmektedir.
Ülkede edebiyat, görsel sanatlar, müzik, dans, tiyatro, sinema, mutfak, moda, spor gibi pek çok sanatsal aktivite oldukça gelişmiştir. Kampta yürüyüş yapmak, plajlarda sörf yapmak, plaj voleyboluna benzeyen Matkot oyunu ülkenin kültürel sporlarından biridir. Aynı zamanda bütün evliliklerin Hahambaşı tarafından gerçekleştirilmesi ve düğünlerin Yahudi geleneklerine göre yapılması ülkede geçmişten bugüne gelen bir gelenek halini almıştır.
Bunların yanı sıra Kudüs’te her yıl Mayıs ayında, müzik, dans ve tiyatro gösterilerinin yapıldığı İsrail Festivali, Taste of the City adı verilen İsrailli restoranların en iyi yemeklerini daha uygun fiyatlara sunduğu festival, ve her yıl Haziran ayında düzenlenen şehrin ışıl ışıl bir havaya büründüğü Kudüs Işık Festivali ülkede yoğun ilgi gören festivaller arasındadır. Binlerce dansçının her yıl katılım gösterdiği Karmiel Dans Festivali, ve Uluslararası Kukla Tiyatrosu Filmleri Festivali ‘de sevilen festivaller arasındadır.
Kudüs Uluslararası Sanat Zanaat Fuarı dünyanın her köşesinden zanaatların katıldığı büyük çaplı bir etkinlik olup, her yıl Ağustos ayında tekrarlanır.