Mısır’ın görülmeden dönülmeyecek kenti hiç şüphesiz İskenderiye kentidir.
Kent, adını “Büyük İskender”den alarak Büyük İskender’i ölümsüzleştirmiştir. Kahire’den hemen sonra gelen ve bir çiçek başı gibi görünen şehir, Kleopetra’nın büyüsü, Akdeniz’in muhteşem görünümü, altın sarısı kumsalları ile hayranlık uyandıran bir yerdir. Mısır’ın en önemli turistik kenti olan İskenderiye, yıllık 1 milyar doları aşan bir gelire sahiptir.
Kentin turizmden elde ettiği gelir dışında bir de bereketli kumlarının sunduğu pirinç, meyve ve sebzeler de büyük anlamda ekonomiye can katan değerlerdir. Antik kentlerin çok fazlasıyla görüldüğü İskenderiye’de, dikkat çekici birçok yapı yer almaktadır. Antik Çağ’dan günümüze kadar ulaşmayı başaran Antik Tanis ve Sais kentleri de burada yer almaktadır. Her ne kadar antik kent, modern yapılanmanın arkasında kalmışsa da tarihi geçmişe dair izlere rastlamak için kesinlikle görülmeyi hak eden yerlerdir.
İskenderiye’de dünyaca değerli kabul edilen değerler vardır. “İskenderiye Deniz Feneri” dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilmektedir. Bu da yine kentin çok cazip olmasını sağlayan etkenlerden biridir. Bununla birlikte eğitim ve sanatın da başkenti olma özelliğini taşımış olması, dünya turizmi adına önemli bir yere sahip olmasını sağlamıştır.
Günümüzde, âşıkların tatil beldesi olarak bilinen kent, gerçekten de çiftler için oldukça fazla olanak sunan yerlere sahiptir.
Turizm dünyasınca, tatil yapmak için Mısır’ın en ideal yeri olan İskenderiye, kültürel varlıklarıyla da incelenmesi gereken bir şehirdir.
160 metre uzunluğunda, silindir şeklinde ve yüzü denize dönük şekilde tasarlanan “İskenderiye Kütüphanesi” kentin en önemli kültürel değerlerinden biridir. Daha önce yanıp yıkılan kütüphane ile aynı şekilde yapılmış olması dikkat çekici detaylarından biridir. 2002 yılında inşa edilen kütüphane, mimarisi ile dikkat çekiyor. Cam ve alüminyum malzeme kullanılarak yapılan bölümleri, kütüphanenin en çok dikkat çeken yerleridir. Kütüphanede bulunan kitapların her biri sayı ile belirtilmiştir. 8 bin el yazması antik kitaptan birini seçerek okuyabilirsiniz. Devasa büyüklükte yapılan İskenderiye Kütüphanesi’nde ayrıca konferans salonları, müzeler, sanat galerileri, restorasyon atölyeleri ve planetarium bulunmaktadır.
İskenderiye’nin kültürel varlıklarını sergileyen bir diğer yer ise “Greko-Roman Müzesi.” Burada Grek ve Roma kültürünün değerlerinin sergilendiği bir yerdir. Bunun yanında Türk, Arap ve Ermeni kültür örneklerine de ev sahipliği yapmaktadır. Yakın bir mesafede yer alan Grek nekropolü’nde yer alan “Grek Amfi Tiyatro” görülebilecek kültürel varlıklardan biridir.
1775 yılında Endülüs süflilerinin birinin türbesi üzerine inşa edilen “Ebu’l Abbas Camii” şehirde görülmesi gereken bir diğer yerdir. Dört kubbesi ve yüksek minaresiyle, İskenderiye’nin en büyük camisi özelliğini taşımaktadır.