İran’ın gezilebilecek en güzel kentlerinden biridir İsfahan. Aynı zamanda ülkenin üçüncü büyük kenti olma özelliğine sahip olan kent, ticari anlamda gelişmiş bir bölgedir.
Aynı adı taşıyan “İsfahan Eyaleti”nin de yönetim merkezi olan kent, petrokimya rafinerileri, tekstil, çelik ve tekstil sektöründe büyük ilerlemeler kat eden bir şehirdir.
İsfahan, belki de dinlerin bir arada yaşadıkları en önemli yerlerden biridir. İran İslam Cumhuriyeti’nin merkezinde yer alan kentte, Müslümanlar, Yahudiler, Hristiyanlar ve Zerdüştler yaşamaktadırlar.
Bu yönüyle dikkat çeken kent, kültürel anlamda oldukça zengindir. Bir de şehre değer katan üniversiteler de İsfahan adının kültürel manada daha da yükselişe geçmesini sağlamaktadır.
1602 yılında Şah Abbas tarafından yapılmaya başlanan “Nakş-ı Cihan Meydanı” tarihi kültür bakımından İsfahan’ın en önemli yerlerinden biridir. Bir diğer ucunda “İmam Camii”nin yer aldığı bu meydanda tarihi anlamda pek çok değer bulunmaktadır.
İmam Camii, Şah Abbas tarafından 17. Yüzyılda yaptırılmış ve yapımı tam tamına 25 yıl sürmüştür. Büyük kubbesi, büyüleyici çinileri, üstün isçiliği ve mimarisi ile dikkat çeken bu yapı, İsfahan tarihi kültürünü en iyi şekilde anlatan mekânlardan biridir.
17. yüzyıl mimarilerinden olan ve meydanda görebileceğiniz “Ali Kapı Sarayı” mükemmel mimarisi ile sizi de büyüleyecektir. 6 kat şeklinde yapılan saray, Sivri kemerli taç kapı, kubbeli bir dehlizle bahçelere açılır. Dikkat çeken yapının girişinde sağlı sollu birer salon yer almaktadır. Bu katın üstünde ise kabul ve tören salonu olarak ayrılmış 10 metre yüksekliğinde bir salon bulunmaktadır.
Salon, muhteşem tasarımı ile dikkat çekmekle birlikte bir de “Tâlâr” adı verilen salonu ile de büyüleyici bir güzellik sergiler. Meydana hakim olan Tâlâr’ı 18 adet yüksek ve zarif ahşap taşımaktadır. Ülke adına önemli bir konuma sahip olan Ali Kapı Sarayı, siyasete karşılık geldiği söylenen bir yerdir.
Sarayın yakınında bulunan “Şeyh Lütfullah Camii” de görmeniz gereken güzelliklerden biridir. Bu cami, meydan çevresinde ilk tamamlanan anıtsal yer olarak bilinmektedir. 1618 yılında tamamlanan cami, Safevi mimarisini en iyi şekilde anlatan kültürel değerlerdendir.
Tarihi camileri, kiliseleri ve diğer yapıları kadar dikkat çeken bir diğer bölümü de İsfahan Müzeleri oluşturur. Doğa Tarihi Müzesi, Çağdaş Sanat Müzesi, Dekoratif Sanatlar Müzesi, Vank Kilisesi kampüsündeki Ermeni Müzesi gibi zengin sergilere sahip müzeler, kesinlikle şehir ziyaretinde görülmesi gereken yerlerdir. Kur’an-ı Kerim hattı ve güzel yazı örneklerinin sergilendiği “Chehel Sütun Sarayı” kentin kültürel ve sanatsal değerlerini en iyi şekilde sergileyen yerlerden biridir.
Kültürel değerler kadar eğlence alanları da dikkat çeken özelliklere sahiptir İsfahan’da. Bunlardan en güzeli ve görülmeye değer en güzel noktası da “Zayanderud” yani “Zayende Irmağı”dır. Irmak, Zağros Dağları’ndan akmaya başlar. Üzerinde köprülerin bulunduğu ırmakta en çok dikkat çeken körü ise “33 göz” anlamına gelen “Siose Pol”dur. Akşam saatlerinde, yerli halk buraya doluşur.
Bir günde İsfahan’ı gezmek isteyenler için de tur firmaları hizmet veriyorlar. Şehrin gezilecek noktaları, eğlence noktaları ve kültürel alanları arasında gezinerek kentin geçmişinden bugününe kadar her detayını tanıma şansını elde edebilirsiniz.