İran İslam Cumhuriyeti, Güneybatı Asya’da yer alan Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Türkmenistan gibi ülkelerle kara sınırına sahip olan bir ülkedir.
Başkenti Tahran olan ülkede Farsça resmi dil olarak konuşulurken ülkenin resmi dini İslam'dır ve ülke şeriatla yönetilmektedir. Avrasya’da merkezi bir konumda yer alan ülke jeopolitik konumu sebebiyle bölgesel bir güce sahip ülkelerdendir. Aynı zamanda İran, petrol ve doğalgaz rezervleri sayesinde dünya ekonomisinde ve uluslararası enerji güvenliğinde de önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda Türkiye’nin komşuları arasında en büyük yüz ölçümüne sahip olan İran toprakları, bozkır ve orman bitki örtüsü ile kaplanmıştır. Ülkenin ekonomisi tarım, turizm, alışveriş, doğal gaz ve petrol ihracatı üzerine dayalıdır.
82 milyona yakın nüfusu ile kalabalık bir ülke olan İran’da etnik köken farklılığı da oldukça fazladır. Nüfusun %60’ı İranlı iken İran Azerbaycanları, Türkler de İran’da Farslarla beraber çoğunluk oluşturur.
Kültür & Eğlence
İran’da sanatsal ve eğlenceli aktivitelere pek yer verilmez. Ülke çapında dini ve ulusal bayramlar festival havasında kutlanırken, ülkede önemli günlerin başında Nevruz kutlamaları gelmektedir.
Şükran gününü anımsatan bir etkinlik olan Mehregan Festivali, kış aylarında soğuğun güçlerini yenmek amacıyla ateşlerin yakıldığı Jashne Sade Festivali, en uzun gece olan 21 Aralık gecesinin bitişini, iyiliğin kötülüğü yendiğine inanılan bu gecenin farklı bir önemi olduğu inancıyla düzenlenen Shabe Chelle Festivali ve baharın gelişinin kutlandığı Ateş Festivali ülkenin önemli kültürel etkinlikleri arasındadır.