Doğu Anadolu bölgesinin kendinden en çok söz ettiren şehri Erzurum, geçmiş tarihi, ev sahipliği yaptığı medeniyetleri ile göze çarpan bir şehirdir. Persler, Moğollar, Bizanslılar, Selçuklular, Araplar ve Osmanlılar gibi tarihin en bilinen medeniyetlerine beşiklik ederek günümüze gelen Erzurum, sahip olduğu doğal güzellikleri sayesinde de kendinden söz ettirmeyi başarıyor. Tüm bunların yanında şiveleri ve kültürel değerleriyle Doğu Anadolu bölgesine farklı bir renk katan Erzurum, harika bir coğrafyaya sahiptir.
Tarihi dönemi M.Ö. 4900 yıllarına dayanan Erzurum, il yerleşim yeri olduğu dönemlerde “Theodossiopolis” olduğu kaynaklarda yer almaktadır. Bu dönemde yerleşim yerinde yaşayan Ermeniler ise “Karin” adı ile şehri anmışlardır. 11-12. Yüzyıllarda Erzurum’a gelen Türkler, buraya “Erzen” adını vermişler, daha sonra Selçukların hakimiyeti altına giren şehir yeniden isim değişikliğine uğramış ve "Erzenür-Rum" adı ile anılmıştır ki burada basılan paraların üzerinde de bu isim yer almakta imiş. Kalkolitik ve Eski Tunç çağlarından günümüze kadar gelen Erzurum, konum olarak siyasi ve ticari bir geçiş kavşağı olduğu için çok sayıda tarihi savaşa ve kavgaya tanıklık etmiştir.
Sahip olduğu dağlar, ovalar ve verimli toprakları sayesinde her dönem gözde bir şehir olmayı başaran Erzurum Urartular, Hititler, Sasaniler, Bizanslılar, Partlar ve Osmanlılar tarihin önemli medeniyetlerine tanıklık etmiştir. Zira tarım ve hayvancılık, şehrin nabzını tutan değerleridir. Uzun dönem Saltuklara başkentlik yapan Erzurum, yakın dönem tarihlerinde Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sayılan 23 Temmuz 1919 tarihinde yapılan Erzurum Kongresi’ne ev sahipliği yapmıştır.
Tarihi önemli sayfalarda yer edinen Erzurum, tüm bunların yanında sahip olduğu doğal güzellikleri ve turistik yerleriyle bölgenin önemli bir turizm kenti olmayı başarıyor. Palandöken Kayak Merkezi, kış turizminde ülkemizin önemli bir yerini tutmaktadır.