Tacikistan’ın başkenti Duşanbe, Rus kültürü etkisi altında kalan bir kenttir. Kent, Sovyet döneminin etkisiyle de kültürel anlamda değişikliğin görüldüğü kentte Rus askerlerinin fazla olması da bu etkilerin artmasındaki bir neden olarak değerlendirilebilir. Farsçada “Pazartesi” anlamına gelen Duşanbe, mimari açıdan da Rus mimarisini taşıyan bir kenttir.
Tacikistan, her ne kadar Rus kültürü etkisi altında kalan bir ülke olsa da ilkleriyle dünyada bilinen bir ülkedir. Duşanbe ziyaretiniz esnasında kulağınıza çalacak “Şaşmakom” müziği de bir ilktir. Şaşmakom müziği, ilk senfonize edilmiş müzik olarak kabul edilmektedir.
Duşanbe kültürünü tanımanın en güzel yollarından biri de yetiştirilen sanatçılar ait galeri ve sanat merkezlerini ziyaret etmektir. Hatırı sayılır bir sayıda sanatçı yetiştiren Tacikistan, yetiştirdiği sanatçılarıyla dünyada nam salmıştır. Edebiyatçı Sadriddin Ayni ve Mirzo Tursunzad, Tacikistan balesini dünyaya duyuran Malika Sobirova ve daha birçok isim, Tacikistan ve Duşanbe’yi tanımak adına faydalı olacaktır.
Geçmiş dönemi uzun zamanlar öncesine dayanan ve eğitime verdiği önemle ön plana çıkan Tacikistan’da Bilimler Akademisi El Yazıları Enstitüsü’nü ziyaret ettiğinizde bu değeri daha net anlarsınız. Zira burada; Ebu Reyhan Biruni, Firdevsi, İbn-i Sina, Nasır-ı Hüsrev, Ömer Hayyam gibi bilim, felsefe ve edebiyat dalında isim yapmış sanatçıların eserlerini bulabilirsiniz.
9 Eylül 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte bağımsızlığın ilan eden Tacikistan, bugünü milli bayram olarak kutlamaktadır.