Horozuyla ünlü olan Denizli, coğrafi konum bakımından da önemli bir yerdir. Anadolu topraklarının güneybatısında yer alan kent; Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerini birbirine bağlayan bir özelliğe sahiptir. Bu yönüyle dikkat çektiği kadar, geçmiş tarihiyle de önemli bir yerdir. Tarihi yapılar ve buna bağlı olarak tarih öncesinden günümüze kadar ulaşmayı başaran antik kentleri, höyükleri, Tümülüsleri, kaplıcaları ve travertenleri şehrin en görülmesi gereken yerleridir.Turizm dünyasınca her sene ziyaret edilen Denizli, “Pamukkale” güzelliğiyle dünyaya nam salmış bir şöhrete sahiptir. Gezilip görülecek yerleri, stratejik önemli ve doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakan şehir, turistik bir gezi için en ideal şehirlerimizden biridir.
M.Ö 200- 300 yıllarına dayanan geçmişi ile günümüze gelen Denizli, Suriye Kralı II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve karısına atfen şehrin ismi bu dönemde “Laodikya” olarak kayıtlara geçmiştir. Bugünkü şehrin 6 km. uzaklığında kurulan şehir, M.Ö 7. Yılda büyük depremle sarsılmış ve şehir yıkılmıştır. Bunun üzerine bugün “Kaleiçi” olarak adlandırılan bölgeye taşınılmıştır.
Denizli, Anadolu’nun diğer şehirleri gibi uzun dönemler Bizanslılarla Selçuklar arasında savaşlara sahne olmuştur. Tarihi kaynaklarda yer alan bilgilere göre 1200 yıllarında Bizanslılar ile Selçuklar arasında tampon bölge olan Denizli, bugünkü halini o dönemlerde almıştır.
Tarih, 1200’lü yılları gösterdiğinde Laodikya, Türkler tarafından fethedilmiş, ilçeleri farklı beyliklerin egemenliğine girmiş 1300 yılına gelindiğinde Buldan ilçesi (Tripolis) de Türklerin egemenliğine girmiştir. 1391 yılına gelindiğinde Yıldırım Bayezit, Denizli’yi tamamen fethederek Osmanlı topraklarına dahil etmiştir. Osmanlı hakimiyeti altına giren Denizli’nin hakimiyeti bir süreliğine kaybedilse de 1429 yılında yeniden Osmanlı egemenliğine eklenmiştir.