Ülkenin kuzeybatı yönüne düşen Çanakkale, coğrafi yapısıyla dikkat çekici bir yerdir. Bir yanında Ege denizi, bir yanında Marmara denizi, diğer yanında Gelibolu yarımadası bulunur. Geçmiş dönemde de coğrafi yapısından dolayı çok defa savaşlara sahne olmuş bir şehir olarak tarih kitaplarındaki yerini almaktadır. Gelibolu yarımadası, şehrin stratejik konum açısından en önemli yeridir. İki kıtayı birleştiren bu noktada oldukça kanlı savaşlar çıkmıştır.
Kaz Dağları’nın eteğine kurulu şehir, sahip olduğu verimli toprakları, Bozcaada ve Gökçeada’da sunduğu kültürel değerleriyle ön plana çıkıyor. Yıl içinde şehirde düzenlenen festival ve etkinlikler Çanakkale’ye renk veren detaylardır. Bunlar arasında en dikkat çekici olan Anzak Anma Törenleri, her sene yüz binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirilir.
Tarım ve hayvancılık, sahip olduğu verimli topraklar sayesinde geçmişten bugüne değin şehrin önemli geçim kaynağı olmuştur. M.Ö 1200 yıllarına (Antik Çağ) kadar uzanan tarihi ile günümüze gelen Çanakkale’nin bu dönemdeki adı “Troas” tır.
Tarihinin her döneminde önemli olaylara tanıklık eden bölge, M.Ö. 3000-1200 yıllarında “Troia” adı ile anılmış ve bu dönemde Troia Savaşı’na tanıklık etmiştir. M.Ö 750-550 yıllarında Helen Uygarlığının yönetimine geçen bölge daha sonra M.Ö. 6. Yüzyılın ortalarında egemenliği Pers Krallığı’na bırakmıştır. Bir süre bölgede hakimiyet süren Pers Krallığı’nın son bulmasıyla M.Ö. 334 yılında büyük İskender’in bölgeye gelerek Çanakkale Boğazı’nı ele geçirmesi ve Pers İmparatorluğu’na son vermesiyle egemenlik el değiştirmiştir.
Tarih sayfaları değiştikçe Çanakkale’de hakimiyet de el değişmiş, Büyük İskender’in hakimiyetinin arından şehir M.Ö. 280-188 yılları arasında Seleukos Krallığı, M.Ö. 190 yılında Bergama Krallığı hakimiyeti altına girmiş, Bergama Krallığı’nın son bulmasıyla ve Kralın vasiyeti üzerine bölge Roma Krallığı’nın hakimiyetine teslim olmuş, imparatorluğun 395 yılında ikiye ayrılmasından sonra Çanakkale, Doğu Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetini kabul etmiştir.
Osmanlı dönemine gelindiğinde (I. Murad) bölge fethedilmiştir. Ancak Çanakkale Boğazı’nın topyekûn hâkimiyeti, Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı’nın egemenliğine girmiştir.