Nijer Irmağı’nın kıyısında yer alan ve Bamako, Mali’nin başkentidir.
Mali, Batı Afrika’da denize kıyısı olmayan tek ülkedir. “Bamako” yerli halk arasında “Timsah Irmağı” anlamına geliyor. Muhtemelen timsahların fazla görünmesinden dolayı bu isim verilmiştir. Bamako’dan yaklaşık 60 km. uzak mesafede yer alan “Kouilukoro Bölgesi” kente siyasal öneme ekonomik açıdan değer katan liman bölgesidir.
Ekonomik anlamda pek gelişmiş bir kent olmasa da Bamako, kültürel anlamda incelenmeye değer bir kenttir.
Müzeler, tarihi yerler, anıtlar ve meydanlar kentin görülmeye değer yerleridir. Özellikle de arkeoloji, antopoloji ve kent tarihini merak edenler için önerilebilecek “Mali Ulusal Müzesi” Bamako’da yer alan kültürel değerlerin başında gelmektedir. Mali geçmişine dair bilgi edinmek için buraya uğramanızı öneriyoruz.
Müzik aletleri, dönemsel giysiler gibi farklı yerel sergilerin yer aldığı müze, kent Fransız yönetimi altında iken “Sudan Müzesi” olarak isimlendirilmiş. Daha önceleri müzenin idaresi Théodore Monod’ta idi. Bu dönemden sonra 14 Şubat 1953’te üstlenen Ukraynalı arkeolog Y. Shumowskyi, müzeye 3 bin kadar eser ekleyerek daha zengin bir müze haline getirmiştir.
1970 yılında Nijer Irmağı’nın kuzeyinde yapılan “Bamako Ulu Camii” Suudi Arabistanlılar tarafından inşa edilmiştir. Mimari özelliklerine bakıldığında da hemen onların eseri olduğu anlaşılıyor. Tarz ve işçiliği Batı Afrika mimarisinden daha çok Suudi mimarisini andırıyor. Caminin minareleri, Bamako’da en uzun minarelerdir. Söylenenlere göre burada daha önce çamurdan yapılmış bir cami yer alıyordu. Camiye Müslüman olmayanların girmesi yasaklanmış.
Fransız Koloni döneminde 1944 yılında yapılan “Mali Ulusal Kütüphanesi” de Bamako’da yer almaktadır. Kütüphane “Institut Français d'Afrique Noire” adlı kuruma bağlı bir yerdir. 1960 yılına kadar devam eden Fransız kolonisinden sonra Mali bağımsızlığını ilan edince, kütüphane ulusallaştırılmış ve Koulouba bölgesinden 1968 yılında taşınarak bugünkü yeri olan Ouolofobougou’ya taşınmış. Kütüphanede 60 binden fazla kitabın olduğu bilinmektedir. Her sene düzenlenen “Bamako Fotoğraf Festivali” kütüphane tarafından düzenlenmektedir.
Modernlik açısından çok fazla gelişmiş bir kent olmasa da Bamako’da eğlence adına değerlendirilebilecek güzel alanlar mevcuttur. Bunların başında ise “Bamako Hayvanat Bahçesi” ve “Bamako Botanik Bahçesi” geliyor. Hayvanat bahçesinde 100 türden hayvan yaşamaktadır. 2 yıl kadar yenilenme çalışmasının yapıldığı hayvanat bahçesi, 2013 yılında yeniden hizmete açılmıştır.
Kentin kuzeyinde, “Ulusal Müze” ile yan yana duran “Bamako Botanik Bahçesi” görülmeye değer kültürel varlıklarından bir diğeridir. Buranın sadece bitkiler için değil, kuş türleri için de bir barınak olduğunu hatırlatmak gerekiyor.
1990 yılında, Bamako müzikal anlamda zirveye tırmanmış. Bunun en büyük etkisi de Vokal sanatçısı Salif Keita ve gitarist-şarkıcı Ali Farka Touré’nin adlarını dünyaya duyurmalarından ileri gelmektedir. Turistlerin belki de Bamako’ya gelmek istemelerinin en büyük nedeni de budur. Müzik Bamako için kültürel en büyük varlıklardan biridir. Her sokak ve caddesinde djembe başta olmak üzere vurmalı çalgı aletlerinin sesini duymak mümkündür.
Her yıl Ocak ayının son haftası, Bamako’nun en kalabalık ve yoğun geçtiği zamandır. Ralli arabaları ve motosikletler, etkinliği şenlendiren ana unsurlardır. “rans Sahara Run” olarak adlandırılan Büyük Sahra Çölü geçişi Budapeşte-Bamako’nun finish noktasıdır. Tatil zamanınız bu dönemlere denk gelmiş ise düzenlenen etkinliği kesinlikle izlemenizi öneriyoruz.