Uzun soluklu tarihi ile günümüze kadar gelmeyi başaran Marmara bölgesi illerimizden biri olan Balıkesir, aynı zamanda Ege denizi ile de sınır olan bir şehirdir. MÖ 8000-3000 yıllarına dayanan geçmişi ve bu dönemden sonra birçok medeniyet ve uygarlığa ev sahipliği yapmış çehresi ile turizm dünyasına renk katan bir şehirdir.
Turizm alanında gelişmiş olan kent, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Karesi Beyliği ve Osmanlı egemenliğine girmiş bir şehirdir. Türkiye’nin on yedinci büyük şehri olan Balıkesir, Yunanistan’ın “Midilli Adası” ile komşuluğuyla, “Cunda Adası” güzelliğiyle ve şehrin değişik noktalarında yer alan sahil ve plaj alanlarıyla da kendinden söz ettiren ve tercih edilen bir şehir olmayı başarıyor.
Antik Çağ’da adı “Misya” olarak kayıtlara geçen Balıkesir, bu ismini “Kayın Ağacı” ndan alıyor. Misyalıların, Pelasglardan geldiğini aktaran tarih kitaplarına göre M.Ö 3000-1200 yıllarında bölgeye gelen Pelasg ve Lelegler koloni kurmuşlar ve şehir yapılanması her geçen gün daha da gelişerek büyüme sağlamıştır. Misyalılardan önce Bitinyalıların hakimiyeti altında olan Balıkesir, Misyalılar dönemine kadar daha çok monarşik bir hayata sahip idi. ancak kaynaklarda yer alan bilgilere göre Misyalıların özgür yaşamayı sevmelerinden dolayı şehri kurdukları bildirilmektedir.
Tarih sayfaları çevrildikçe Balıkesir’de egemenlik kuran medeniyetlerin ismi de değişmektedir. M.Ö 1120 yıllarında bölgeye Hititler egemen olmuş ve bölgeye “Assuva” adını vermişlerdir. M.Ö 133 yılına gelindiğinde bölge yeniden el değiştirmiş ve Romalıların hakimiyeti altına girmiştir. Bu dönemi kavimler göçünün etkisi takip etmiş, M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu doğu ve batı diye ikiye ayrılmasıyla birlikte Misya yeni sahibinin (Doğu Roma İmparatorluğu) yani Bizans hakimiyetine girmiştir.
Kurulduğu günden bu güne kadar birçok medeniyetin hakimiyeti altına giren Balıkesir, Bizans İmparatorluğu’ndan sonra 1015 yılında Selçukların egemenliğine girmiş, 1296–1297 yıllarında Karesi Beyliği’nin egemenliğine tabi olmuştur. 1390 yılına gelindiğinde ise şehir Osmanlı devletinin himayesi altına girmiştir.
Tarihi kadar cezbeden yönleri de incelenmeye değer Balıkesir, gerek kültürel yaşamı gerekse de geleneksel tarzı ile incelenmeye değer bir şehirdir. Gezilecek yerleri, turistik noktaları ve yemekleri ile Ege ile Marmara’nın kesiştiği noktada yer alan şehre her yıl yüz binlerce turist gelmektedir.