Transit yolcu, seyahat edeceği noktaya aktarma yoluyla gidecek kişilere verilen isimdir. Bir yolcuya transit yolcu diyebilmek için, aktarma durağı olan havalimanlarında 24 saatten fazla beklememesi gerekir. Yurt dışı uçuşlarında, aktarma yapılacak ülke transit vize talep ediyorsa, transit yolcuların transit vize alması gerekir. Aksi halde uçuşa devam edilemez.
İç hatlardan iç hatlara, iç hatlardan dış hatlara, dış hatlardan iç hatlara ve dış hatlardan dış hatlara olmak üzere 4 farklı tip transit yolculuk şekli bulunmaktadır.
İç hatlardan İç hatlara Transit Yolcu
İç hatlardan gelerek iç hatlara devam edecek yolcular, bagajı varacağı son noktaya bağlanmış ve boarding kartı verilmiş ise uçuş zamanına kadar bekleme salonunda bekler; bagajı varış noktasına bağlanmamış ve boarding kartı verilmemiş ise havayolu şirketine ait check- in kontuarana giderek check- in işlemlerini yaptırmalı, sonrasında ise gidiş salonuna giderek uçuş kapısının önünde beklemelidir.
İç hatlardan Dış hatlara Transit Yolcu
İç hatlardan gelip dış hatlara devam edecek yolcular, hemen gidiş salonuna gidip pasaport kontrol işlemlerini tamamlamalıdır. Pasaport kontrolünün ardından ise uçuş kapısına gidilebilmektedir.
Dış hatlardan İç hatlara Transit Yolcu
Dış hatlardan iç hatlara devamı olan yolcular, ilk olarak pasaport kontrolünden geçmelidir. Pasaport kontrolünün ardından yolcular gidiş salonuna giderek güvenlik kontrol noktasından geçmeli ve uçuş kapısına doğru gitmelidir.
Dış hatlardan Dış Hatlara Transit Yolcu
Dış hatlardan gelip dış hatlara devam edecek yolcuların, pasaport kontrolünden geçmeden dış hatlar bankosuna başvurmaları gerekmektedir. Sonrasında ise gidiş salonuna giderek uçuş kapısında beklenmelidir.
Transit Uçuşta Bagaj İşlemleri Nasıl Yapılır?
Yolcu transit uçuşta, aktarma sonrası yine aynı hava yolu şirketini kullanacaksa veya iki firma arası birlik ve bagaj anlaşması bulunan farklı bir havayolu firması ile devam edecekse, yolcunun işlem yapmasına gerek kalmadan, tüm işlemler kendiliğinden yapılır.
Transit uçuş şirketleri farklı ise ve iki firma arasında birlik ve bagaj anlaşması da mevcut değilse, ülke aktarmalarında, bagaj ve check-in işlemlerini yolcunun kendisi yapmalıdır. Bu durumda yolcu, aktarma durağı olan havaalanından bagajını alarak güvenlik kontrol noktasından geçmeli ve bagajını bineceği uçağın bagaj teslim kısmına bırakmalıdır. Teslim noktasına bırakacağınız bagaj ülkenin güvenlik kurallarına göre kontrol edileceği için, sorun yaşanmaması adına gideceğiniz ülkelerin bagaj teslim kurallarını detaylıca araştırıp, incelemeniz tavsiye edilmektedir.