Uçak seyahatleri, bazı insanlar için rahat bir ulaşım yolu iken bazıları içinse sıkıntı yaratabilmektedir. Özellikle, diyabet, kulak-burun-boğaz enfeksiyonları, gebelik veya solunum rahatsızlığı gibi seyahat kalitesini etkileyecek durumlar yaşayan bireyler, sağlıklı insanlara kıyasla daha zor bir yolculuk süreci geçirebilir. Uçak yolculuğu için dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta ise kalp hastalıklarıdır. Kalp hastalığı olan bireylerin, uçuş öncesi ve uçuş sırasında dikkatlice incelemesi gereken bazı konular mevcuttur. Daha konforlu bir seyahat süreci için, bu konulara dikkat etmek oldukça önemlidir.
Uçuş Öncesi Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Herhangi bir kalp rahatsızlığına sahip bireylerin, uçuş öncesi doktor kontrollerini yaptırıp, doktorun yönlendirmesi ile uçuşa girmesi daha faydalı olacaktır.
- Bazı bireylerin, doktor kontrolünde yaptırılacak efor testinin sonucuna göre, uçuştan önce kan sulandırıcı yaptırması gerekebilmektedir. Bundan dolayı kontrolde ilgili testin yaptırılması faydalı olacaktır.
- Uçuş öncesi, kandaki oksijen seviyesinin kontrol edilmesi oldukça önem taşımaktadır. %92'den düşük bir oksijen seviyesinde, oksijen alımı gerekebilmektedir. Bundan dolayı havayolu şirketi, seyahat öncesi bilgilendirilmelidir.
- Uçuş öncesi konforlu kıyafetlerin tercih edilmesi, yolculuğun daha rahat geçmesini açısından önemlidir
- Yanında ilaç bulunduran hastaların, uçuşa başlamadan önce ilaçlarını kolayca ulaşabilecekleri bir yere koymaları gerekmektedir.
- Uçuş başlamadan önce bol su tüketilmeli, alkol kullanılmamalıdır.
- Kalp pili, stent vb. cihaz sahibi hastaların, hangi cihazın takılı olduğuna dair bir belgeyi görünecek bir şekilde taşıması, acil durumlarda hızlı müdahale edilmesi açısından çok önemlidir.
- Kalp pili, stent vb. cihaz sahibi yolcuların, güvenlik kontrolü sırasında metal detektörlerden olumsuz etkilenmemesi için kenardan geçmesi gerekebilmektedir. Bundan dolayı güvenlik el detektörü ile arama yapabilmektedir. Böyle durumlarda el detektörü, kalp tarafına fazla yaklaştırılmamalıdır.
Uçuş Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
- Uçuş sırasında da bol su tüketilmeli, alkol kullanımından kaçınılmalıdır.
- Hareketsizlikten dolayı oluşan zayıf kan dolaşımı ve buna bağlı gelişebilen pıhtı oluşumunu önlemek için, uçuş sırasında yapılacak basit hareketler faydalı olacaktır.
- Uçuş sırasında yaşanılabilecek herhangi bir rahatsızlık durumunda, kabin görevlilerinden yardım istenilmelidir.
Kalp Hastalıklarına Göre Uçak Yolculuğu
- Yakın zamanda kalp krizi geçirmiş birey, durumunun sonradan iyi olması halinde krizden 2 hafta sonra yolculuk yapabilmektedir, kişinin mevcut durumunda herhangi bir sorun olması halinde, doktor kontrolü olmadan uçağa giriş yapılmamalıdır.
- Kalp ritim bozukluğu yaşayan kişiler, doktor kontrolü olmadan uçağa binmemelidir.
- Kalp yetmezliği olan kişiler, uçak yolculuğu için gerekli tedbirleri aldıkları takdirde genelde bir sorun yaşamamaktadır, fakat ileri evrelerdeki hastalar için, uçuş sırasında oksijen alımı gibi durumlar gerekebilmektedir.
- Kalp ameliyatı olan veya bununla ilgili cerrahi müdahale geçiren hastalar, duruma bağlı olarak birkaç gün sonra veya 2 hafta sonra seyahate çıkabilmektedir.
- Genellikle uzun süreli seyahatlerde, hareketsizlikten dolayı oluşan zayıf kan dolaşımı ve buna bağlı pıhtılaşma meydana gelebilmektedir. Pıhtılaşma problemi olan kişilerin, uçakta meydana gelecek olumsuz ihtimallere karşı dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. 50 yaş üzeri veya 50 yaş altında olan fakat pıhtılaşma riski taşıyan bireylerin uzun uçuşlar için; basit egzersizler yapması, varis çorabı kullanması, bol su tüketmesi, duruma göre kan sulandırıcı kullanması gerekebilmektedir.