İngiltere Vize Kılavuzu: Nasıl Alınır? Vize Bedeli Ne Kadar?
İngiltere Vize Talep Ediyor Mu?
İngiltere'ye seyahat edecek, Umuma Mahsus (Bordo), Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) Pasaport sahibi Türk vatandaşlarından vize talep edilirken Diplomatik (Siyah) pasaport sahibi vatandaşlar, 180 gün içerisinde 90 güne kadar vizeden muaftır.
İngiltere üzerinden başka bir ülkeye aktarma yapacak vatandaşlardan da transit vize talep edilmektedir. İngiltere üzerinden aktarma yapılırken, transit vizenin gerekmediği durumlar da olabilmektedir. Fakat, seyahat edilecek ülkenin vizesine sahip olmak, gidilecek ülkeye 24 saat içinde uçulması, ABD ya da Kanada’da kalıcı ikamet izni bulunması, Avrupa Ekonomik Alanı ülkelerinden biri için alınan D tipi vizesine sahip olmak gibi koşulların birkaçının yerine getirilmesi gerekmektedir.
İngiltere Vize Türleri
Seyahat amacına göre ayrılan vize türleri şu şekildedir:
İngiltere Turistik Vize
İngiltere Ticari Vize
İngiltere Aile Ziyareti Vizesi
İngiltere Öğrenci Vizesi
İngiltere Transit Vize
İngiltere Aile Birleşimi Vizesi
İngiltere Tıbbi Tedavi Amaçlı Vize
Evlilik veya Yasal Eş Tescili İçin İngiltere Vizesi
Tier 4 Vizesi (Puana dayalı öğrenci veya çocuk öğrenci vizesi)
Ankara Anlaşması Vizesi (Belli bir meblağ sermayesi olan ve İngiltere’de iş kurmayı planlayan kişilerden talep edilen vize türüdür.)
İngiltere Ekspres Vizesi
İngiltere Yerleşim Vizeleri
İngiltere Çalışma Vizeleri
İngiltere Çalışma Vizeleri kendi içinde alt başlıklara ayrılmaktadır:
İngiltere Tier 1 Vizesi (Girişimcilerden, nadir görülen yeteneklerden, yatırımcılardan talep edilen vize türüdür.)
İngiltere Tier 2 Vizesi (Vasıflı işçilerden, sporculardan, din adamlarından ve şirket içi transferlerden talep edilen vize türüdür.)
İngiltere Tier 5 Vizesi (Geçici İşçi Vizesi- Staj ve Gençlik Değişim Programına katılacak olanlardan, sanatçı ve sporculardan, misyonerlerden, Erasmus Değişim Programına katılanlardan, uluslararası sözleşmelere dayalı programlara katılanlardan ve hayır kurumu gönüllülerinden talep edilen vize türüdür.)
Ev Hizmetlileri Vizesi (en az 1 yıldır aynı evde çalışmak şartıyla işveren ile birlikte İngiltere’ye gidecek ev hizmetlileri için talep edilen vize türü)
İngiltere Yerleşim Vizeleri kendi içinde alt başlıklara ayrılmaktadır:
Evli Çiftler İçin İngiltere Yerleşim Vizesi
Evli Olmayan Çiftler İçin İngiltere Yerleşim Vizesi
Nişanlı Çiftler İçin İngiltere Yerleşim Vizesi
Çocuklar İçin İngiltere Yerleşim Vizesi
Evlat Edinilen Çocuklar İçin İngiltere Yerleşim Vizesi
Anne/Baba İçin İngiltere Yerleşim Vizesi
Akrabalar İçin İngiltere Yerleşim Vizesi
İngiltere Vize Başvurusu Nasıl Gerçekleştirilir?
İngiltere Vizesi alabilmek için öncelikle Visa4UK web adresine kaydolarak, online başvuru formu titiz ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Formun doldurulmasının ardından çıktısı alınıp, talep edilen belgelere eklenmelidir. Hangi vize türünün alınacağı belirlendikten diplomatik temsilciliklerden randevu alınmalı ve randevu tarihinden önce vize harç bedeli yatırılmalıdır. Evrak teslimi sırasında parmak izi taraması (biyometrik işlem), elektronik imza, dijital fotoğraf çekimi gibi işlemlerden de geçilmektedir. Ayrıca İngiltere Konsolosluğu/Büyükelçiliği başvuru kabul etmemekte, vize işlemleri, yetkili başvuru merkezleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Vize başvurularının sonuçlandırılması ise İngiltere Konsolosluğunun yetki alanına girmektedir.
İngiltere Vizesi İçin Gerekli Belgeler
Pasaport (Seyahat bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay daha geçerli ve 2 sayfası boş olacak şekilde)
Mevcutsa eski pasaportlar
Nüfus cüzdanı fotokopisi
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
İngiltere Vizesi Başvuru Formu
İngiltere vize talep dilekçesi
Konaklama ve seyahat belgeleri (Otel rezervasyonu, uçak bileti rezervasyonu vb.)
Vize bedelinin yatırıldığına dair dekont
2 adet Biometrik fotoğraf (3,5*4,5 ölçülerinde)
Finansal belgeler (Bankada seyahati masraflarına yetecek miktarda bakiye- en az 7000 TL-, aktif bir banka hesabı ve son 6 aylık hesap dökümleri)
Mevcutsa maddi durumu belgeleyen tapu, araç ruhsatı, kira geliri vb. belgeler
Ülkeye dönüleceğine dair evraklar (Bağlı olunan kuruma ait iş sözleşmesi, tapu vb. belgeler)
18 yaş altı bireyler için ek olarak: ebeveynlerden veya yasal vasiden talep edilen muvaffakatname
Çalışanlardan için ek olarak: 3 aylık imzalı-kaşeli maaş bordroları, işe giriş bildirgesi, SGK 4A Hizmet Dökümü, bağlı olunan kuruma ait imza sirküleri vb. evraklar
Şirket sahipleri veya ortakları için ek olarak: 4B Hizmet Dökümü, imza sirküleri, şirketin faaliyet belgesi, vergi levhası, ticari sicil gazetesi vb. evraklar
Kamu çalışanları için ek olarak: Bağlı olunan kurumdan alınacak çalışma belgesi, görev kartı, izin belgesi vb.
Emekliler için ek olarak: Emeklilik kartı, emekli maaşının alındığı bankanın hesap çıktıları vb.
Çalışmayan kişiler için ek olarak: Seyahat masraflarını üstlenecek sponsorun bilgileri ya da kira geliri, mevcutsa sözleşme evrakları vb.
Ticari vize veya aile ve arkadaş ziyareti vizesi alacak olanlar için ek olarak: Davetiye
Öğrenciler için ek olarak: Öğrenci belgesi, öğrenim görülecek eğitim kurumundan gelecek kabul belgesi, seyahat masraflarını karşılayacak sponsor belgeleri
Tier 4 vizesi alacaklar için ek olarak: öğrenci belgesi, Tier 4 listesindeki bir eğitim kurumundan kabul belgesi, IELTS sonuç belgesi (B1 seviye İngilizce şartlı), CAS belgesi almak için gereken tüm evraklar, sponsor belgeleri vb.
Tier 1 vizesi alacaklar için ek olarak: İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından üstün yetenekli olunduğuna dair verilmiş onay belgesi, B1 düzeyinde İngilizce bilgisi olduğuna dair IELTS sonuç belgesi vb. belgeler. ( Tier 1 puanlama sisteminden alınması gereken 75 ve üzeri puan, minimum 2.000.000 tutarında yatırım girişi yapabilecek kişiler müracaat edebilmektedir.)
Tier 2 vizesi alacaklar için ek olarak: Tier 2 puanlama sistemi çıktısı, Akademik/Profesyonel/Mesleki sertifika ve diplomalar, COS belgesi, B1 düzeyinde İngilizce yeterlilik sonuç belgesi, çalışma izni mektubu vb. belgeler
Tier 5 vizesi alacaklar için ek olarak: COS belgesi, lisanslı firma tarafından sponsorluk desteği
Ankara Anlaşması vizesi alacaklar için ek olarak: İş teklifi niyet mektubu, gelir belgeleri, meslek ve eğitim belgeleri, satın alınacak ya da yapılacak işin son 2 yıllık hesap çıktıları gibi evraklar talep edilebilmektedir.
**Ek evraklar ve net başvuru bilgileri için, ilgili ülkenin Büyükelçiliklerine, Konsolosluklarına veya yetkilendirilmiş vize merkezlerine başvurulmalıdır. Talep edilen tüm evrakların İngilizce hazırlanmasına, Türkçe olanların ise yeminli tercüman tarafından çevrilmesine dikkat edilmelidir. Aksi halde başvuru reddi gibi durumlar yaşanabilmektedir.
Başvuru süreci sorunsuz ilerlediği takdirde İngiltere vizesi 1-3 hafta içinde, yerleşim vizesi türü ise 60 gün içinde çıkabilmektedir. Yaşanacak yoğunluk ve aksilikler göz önüne alınarak, planlanan seyahat tarihinden 3 ay önce başvuru sürecinin başlatılması tavsiye edilmektedir.
İngiltere’nin Vize Talep Ettiği/ Etmediği Ülkeler
İngiltere prosedürlerine göre, vize muafiyeti bulunan ülkeler şu şekildedir:
ABD
Andorra
Antigua ve Barbuda
Arjantin
Avustralya
Bahamalar
Barbados
Belize
Botsvana
Brezilya
Brunei
Doğu Timor
Dominika
El Salvador
Grenada
Guatemala
Güney Kore
Honduras
Hong Kong
İsrail
Japonya
Kanada
Kiribati
Kosta Rika
Makao
Maldivler
Malezya
Marshall Adaları
Saint Vincent ve Grenadinler
Mauritius
Meksika
Mikronezya Federal Devletleri
Monako
Namibya
Nauru
Nikaragua
Palau
Panama
Papua Yeni Gine
Paraguay
Saint Kitts ve Nevis
Saint Lucia
Samoa
San Marino
Seyşeller
Singapur
Solomon Adaları
Şili
Tayvan
Tonga
Trinidad ve Tobago
Tuvalu
Uruguay
Vanuatu
Vatikan
Yeni Zelanda
İngiltere Vize Bedeli
İngiltere prosedürlerine göre sadece 6 ay, 2 yıl, 5 yıl ve 10 yıllık süreler için vize başvurusu yapılabilmektedir. Vize bedeli ise vize türüne ve süresine göre farklılık göstermektedir.