Merhaba, Size Nasıl
Yardımcı Olabiliriz?
Fixbilet Chevron Right icon SSS Chevron Right icon Pasaport

Harçsız Öğrenci Pasaportu

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir? Kimler Alabilir?

Öğrenci Pasaportu Nedir?

Öğrenci pasaportunu kısaca açıklayacak olursak; 25 yaşını doldurmamış ve öğrenimi hala devam eden kişilerin harç bedeli ödemeden alabileceği bir bordo pasaport türüdür. Standart bordo pasaporttan ayrılan tek özelliği ise harç bedeli gerektirmemesidir.

Öğrenci Pasaportu Kimlere Verilir?

25 yaşını doldurmamış her öğrenci, seyahat amacı fark etmeksizin (eğitim, tatil vs.) yurtdışına seyahat etmek için, harçsız bordo pasaport başvurusunda bulunabilir. 18 yaş altındaki öğrencilerin bordo pasaport alabilmesi için ise defter bedeli talep edilmektedir. Ayrıca 18 yaş altı öğrencilere bordo pasaport, en fazla 5 yıllık bir süre ile verilebilmektedir. Bu prosedürün nedeni de çocukların gelişim çağında hızlı bir şekilde büyüyüp, dış görünüşlerinin değişmesidir. 18 yaşını doldurup 25 yaşını henüz doldurmamış öğrenciler için harçsız öğrenci pasaportu geçerlilik süresi, öğrenim hayatı boyunca devam etmektedir. Biraz daha açıklamak gerekirse; 20 yaşındaki bir öğrenci 5 senelik harçsız pasaport sahibi olabiliyorken, 23 yaşındaki bir öğrenci 2 senelik harçsız pasaport alabilmektedir. 26. yaşından gün alan kişiler, bordo pasaport için harç yatırmaya başlamalıdır.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Harçsız öğrenci pasaportu için ilk olarak, talep edilen belgeler hazırlanmalıdır. O belgeler ise şu şekildedir:

  • Nüfus cüzdanının aslı
  • Standartlara uygun olan iki adet biometrik fotoğraf
  • Önceden alınmış pasaportlar (varsa)
  • Maliye Bakanlığı tarafından her yıl güncellenen defter bedelinin ödendiğine dair dekont (Defter ücreti 2019 senesi için 133,50 TL’dir. Bu ücret, anlaşmalı bankalara ve maliye veznelerine de ödenebilmektedir.
  • Öğrenci belgesi

Öğrenci belgesinin alınması, nerede öğrenci olunduğuna göre değişiklik göstermektedir. Öğrenci Türkiye’de öğrenim görüyor ise okuldan ıslak imzalı öğrenci belgesi temin etmesi veya e-devlet üzerinden başvurudan önceki son 60 gün içinde öğrenci belgesi çıkartmalıdır. Öğrenci yurt dışında öğrenim görüyor ise okuduğu okuldan öğrenci belgesi alarak T.C. büyükelçiliği/ Konsolosluğuna harçsız öğrenci pasaportu için başvuruda bulunmalıdır. Yurtdışında okuyan öğrenciler için bir alternatif daha vardır. Öğrenci öğrenim gördüğü okuldan öğrenci belgesi alarak öğrenciliğini onaylatıp, ardından belgeyi yeminli bir tercümana Türkçe tercüme ettirmelidir. Bütün bu işlemlerden sonra, tercüme ve apostil (gerçeklik onay belgesi) ile birlikte Türkiye’de harçsız pasaport başvurusunda bulunulabilmektedir.

Harçsız bordo pasaport başvurusu için talep edilen tüm belgeler hazırlandıktan sonra, https://randevu.nvi.gov.tr Web sitesinden randevu alınabilmektedir. Randevu saati geldiğinde, randevu saatinden en az 15 dakika önce ilgili Nüfus Müdürlüğünde evraklarla birlikte hazır bulunarak, başvuru işlemleri tamamlanabilir. Pasaport başvurusunun onaylanması durumunda, harçsız bordo pasaport, beyan edilen adrese 3 ile 7 iş günü arasında kargo ile teslim edilmektedir.

Öğrenci Pasaportunun Avantajları

Harçsız bordo pasaportun avantajlarından biri pasaport harcı yerine sadece defter bedeli ödenmesidir.

Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için Türkiye’de okuma şartı bulunmamaktadır. Öğrenci değişim programları sayesinde yurt dışında öğrenim gören, dil kurslarına giden veya yüksek lisans yapan Türk öğrencilerin de harçsız bordo pasaport alma hakkı bulunmaktadır.

Harçsız bordo pasaportun, dolaşım gücü açısından standart bordo pasaporttan hiçbir bir farkı bulunmamaktadır. Bordo pasaport sahiplerinin gidebildiği tüm ülkelere, harçsız bordo pasaportlu öğrenciler de gidebilmektedir.

Harçsız Öğrenci Pasaportunun Geçerli Olduğu Ülkeler

Harçsız bordo pasaport ile 77 ülkeye vizesiz giriş sağlanabilmektedir. Fakat bu ülkelerin bulunma süreleri kendi aralarında değişebilmektedir. Bundan dolayı ilgili ülkeye gitmeden önce böyle detaylar atlanmamalı, vize şartları iyi incelenmelidir.

Harçsız öğrenci pasaportu ile belirli sürelerle vizesiz seyahat edilebilecek ülkeler şu şekildedir:


Andorra

Belarus

Bosna- Hersek

Karadağ

Makedonya

KKTC

Moldova

Sırbistan

Ukrayna

Kosova

Arnavutluk

Azerbaycan

Ermenistan

Filipinler

Hong Kong

Irak

İran

Japonya

 


Kamboçya

Katar

Kazakistan

Kırgızistan

Güney Kore

Lübnan

Makau

Maldivler

Malezya

Moğolistan

Singapur

Sri Lanka

Suriye

Tayland

Tayvan

Umman

Ürdün

Özbekistan

 


Botsvana

Fas

Güney Afrika

Kenya

Mauritius

Seyşeller

Svaziland

Tunus

Antigua ve Barbuda

Arjantin

Bahamalar

Barbados

Belize

Bolivya

Brezilya

Dominik Cumhuriyeti

Ekvador

El Salvador

 

Honduras

Jamaika

Kolombiya

Kosta Rika

Meksika

Nikaragua

Panama

Peru

St. Lucia

Trinidad ve Tobago

Uruguay

Venezuela

Fiji

Gürcistan

Brunei

Endonezya

Guatemala

Haiti

 

Aradığınızı bulamadınız mı?
Ad Soyad
Email
Telefon Numaranız
Mesajınız