Uçak seyahati, genellikle en çok tercih edilen rahat bir ulaşım yolu olsa da konu diyabet hastalığı olunca durum biraz değişebiliyor. Normal şartlarda dahi insanı yeterince yoran bu rahatsızlık, uçuş esnasında maalesef daha çok sıkıntı yaşatabiliyor. Dikkat edilmesi gereken her hususta olduğu gibi diyabet hastalığında da göz önünde bulundurulması gereken bazı tedbirler vardır. Bu tedbirlerin alınması halinde, uçak yolculukları, diyabet hastaları açısından daha rahat bir hale gelecektir.
Uçak yolculuğu yapacak diyabet hastalarının, dikkat etmesi gereken hususlar:
- Yolculuk öncesi, doktor kontrolünden geçilmesinde faydalı olacaktır.
- Doktorun diyabet hastası olduğunuza dair raporu, düzenli kullanılan ilaçlar ve onların reçetesi yanınızda bulunmalıdır.
- Varış yapılacak yere göre doktorunuzdan ilaç dozlarını öğrenmeniz, yaşanacak saat değişiklikleri için çok önemlidir.
- Tıbbi ihtiyaçlarınızı, doktor kontrolünde ve uçağın tehiri ya da iptali gibi durumları da hesaba katarak hazırlamalısınız.
- Uçuştan 48 saat önce diyabet hastası olduğunuzu hava yolu firmasına beyan etmeniz önemlidir. Böylece, diyabet hastaları için hazırlanmış özel menülerden de talep edebilirsiniz.
- Beraberinizde, diyetinize uygun bir yiyecek veya rahatsızlığınızın boyutu ciddi ise glikoz tableti ile glugakon iğnesi bulundurmanız, yaşanabilecek zor durumlara karşı, alınabilecek tedbirler arasındadır.
- Uçak kabinindeki nem düşüklüğüne bağlı gelişen ağız kuruluğu, özellikle diyabet hastaları için daha zor olabilmektedir. Bundan dolayı bol sıvı tüketmek oldukça önemlidir.
- Hareketsizlik, şeker seviyesinin yükselmesine neden olabileceği için, uçuş sırasında oldukça hareket edilmelidir.
- Eğer tek başınıza seyahat ediyorsanız, kabin memurlarına rahatsızlığınızı belirtip, doktorunuzun iletişim bilgilerini vermeniz, müdahale gerektiren olası bir durumda, kurtarıcı nitelikte olacaktır.
Uçuş Esnasında Yanınızda Neler Bulundurmalısınız?
- Yedek insülin kalemi ya da enjektörleri
- Kan şekeri ölçüm cihazı ve stripleri
- İdrarda keton ölçümü için stripler
- Diyabetik meyve suyu, sandviç, glikoz tableti
- Diyabet hastası olduğunuza dair bir kimlik
- Yanınızda bulunduracağınız ayrı bir çantada fazladan insülin
- Buz kalıbı
- Doktorunuzun iletişim bilgileri