Dehidratasyon, kısaca vücudun sıvı kaybına uğramasıdır. Vücudun, sıvı kaybına uğramaması için düzenli olarak sıvı takviyesine ihtiyacı vardır. Sıvı takviyesi, su dahil diğer alkolsüz içecekleri de baz almaktadır. Alkol ise diüretik (idrar söktürücü) özelliği ile dehidrasyon sürecini ciddi derecede hızlandırır. Vücut, kaybettiği sıvı ihtiyacını almadığı takdirde dehidrasyona uğramaya başlar ardından ise yoğun terleme ve idrar atımının azalması ile vücutta semptomatik hasarlar oluşur. Vücut sistemlerinin düzgün bir şekilde çalışabilmesi ve dokularının zarar görmemesi için yeterli miktarda sıvı takviyesi gerekmektedir.
Dehidratasyon Nasıl Meydana Gelir?
Yoğun egzersiz programlarında oluşan yükselen vücut ısısı ve egzersiz sırasında beynin susama ihtiyacını bastırması sonucu, dehidrasyon meydana gelebilmektedir.
Bağırsak hastalıklarına (Diare, Chron vb.) bağlı olarak gelişen yoğun sıvı ve elektrolit kaybı sonucu oluşabilmektedir.
Uçakta Dehidratasyon Nasıl Oluşur?
Uzun süreli uçuşlarda, uzun süre yüksek rakımda bulunma durumlarında, dehidrasyon meydana gelebilmektedir. Rakım seviyesi arttıkça, ortamdaki oksijen miktarı azalır, buna bağlı olarak soluk alıp-verme ve kalp ritim hızı artış göstermektedir. Bu durumdan dolayı vücudun tükettiği sıvı miktarı arttıkça, sıvı ihtiyacı da bir o kadar artmaktadır. Dehidrasyon, vücudun ihtiyacı olan sıvıyı almamasına bağlı yavaşça gelişen bir olaydır. Bu nedenle, yeterli ve düzenli sıvı tüketimi göz ardı edilmemelidir.
Dehidratasyon Bulguları Nelerdir?
Dehidratasyon Nasıl Önlenebilir?
Uzmanlar, vücudun ihtiyacı olan sıvıyı alabilmesi için, günde en az 2 litre su içilmesini tavsiye etmektedir. Oda sıcaklığında alınan sıvı tüketimi, sıvının vücuttan yavaş atılmasında rol oynamaktadır. Düzenli şekilde alınacak yeterli sıvı miktarı da dehidratasyon riskini ortadan kaldırmaktadır.